HäststamHäststam

Poney Francais de Selle

Rasen har 2856 hästar i databasen, varav 364 (12,75%) har bild.

Poney Francais de Selle, även kallad Fransk Ridponny, är en relativt ny ras där den allra första stamboken infördes 1972. Grunden till rasen lades redan 1969 men kallades då Poney de Croisement (korsningsponny), år 1991 bytte man officiellt namn till Poney Francais de Selle. 

Rasen kännetecknas ofta genom korsningar mellan connemara, new forest, welsh och arabiskt samt angloarabiskt fullblod. Även andra ponnyraser som den inhemska Landaisponnyn, Dartmoor, Fellponny och Haflinger kan hittas i PFS-stamtavlor. Men det mest kända är förädling av connemara eller new forest med hjälp av fullblod. 

I Frankrike finns det regler för namngivning av föl, där alla hästar födda samma år ska ha ett namn som börjar på en viss bokstav. 2018 är den bokstaven I. Bokstaven väljs i alfabetisk ordning, 2017 döptes alla föl till något som började på bokstaven H osv. 

PFS-ponnyer har utmärkt sig mycket väl på tävlingsbanorna och det finns många europamästare och medaljörer inom såväl hoppning som dressyr och fälttävlan. I Sverige är användandet av PFS-hingstar väldigt nytt och den första att bli godkänd för spermaimport var Ulk d'été (e. Heartbreaker). 

Stamböcker

© Häststam. Teknik: Bobbe Consulting