HäststamHäststam

Reval

K-6392

Kallblodig Travare, hingst

1950
1955-02-16 (innebränd i stallbrand)
Profilbild

1954, efter segern i Stora 4-åringspriset, Östersund
Foto: Okänd


Färg: svartbrun, stjärn

Stamtavla

Remin (NO) T-170
Kallblodig Travare
Andöl Gyller (NO) T-76
Kallblodig Travare
Gelmin (NO) T-73
Kallblodig Travare
Paven N 1027
Dölehäst
Dalterna N 5645
Dölehäst
Bruna
Dölehäst
Bergtor N 770
Dölehäst
Brunt sto född 1898 hos Martin Aalmo
Kallblodig Travare
Rebekka N 10525
Dölehäst
Real
Dölehäst
Högnesen N 883
Dölehäst
Rebekka N 4855
Dölehäst
Åsabruna N 6183
Dölehäst
Bergtor N 770
Dölehäst
Brunt sto född 1899 hos Andreas A. Skaanö
Dölehäst
Valdejunga
Nordsvensk Brukshäst
Valde (41) 643
Nordsvensk Brukshäst
Ingemar 412
Nordsvensk Brukshäst
Gubben 345
Dölehäst
Willy 329
Nordsvensk Brukshäst
Krona (41) 1048
Nordsvensk Brukshäst
Ajax 307
Nordsvensk Brukshäst
Lisa (41) 731
Nordsvensk Brukshäst
Junga
Nordsvensk Brukshäst
Junger 1318
Nordsvensk Brukshäst
Eivin 765
Nordsvensk Brukshäst
Flora 1952
Nordsvensk Brukshäst
Lillfjälla
Nordsvensk Brukshäst
Niklas
Nordsvensk Brukshäst
Fjälla
Nordsvensk Brukshäst

Övrigt:

Största talangen

Den största talangen som någonsin setts i Östersund hette Reval (e. Remin u. Valdejunga)! Det är ett påstående som får stå oemotsagt. Reval fick nämligen aldrig uppleva sin 5-årssäsong. Han blev innebränd en februarinatt 1955 hos ägaren Sven Gärdvall i Oviken.

Gärdvalls hade haft ett travintresse sen seklets början. 1924 var Sven med och startade Ovikens Travklubb och på isen tävlade Gärdvall också. 1943 köpte man från Brunflo ett sto som hette Junga. Hon var efter Junger och undan Lill Fjälla, som var en dotter till segermaskinen på 20-talet, Fjälla från Alexanderssons i Kall. Junga betäcktes med Valde och lämnade Jungvald. Sonen Olle var 15 år vid Jungvalds födsel och han köpte densamme av fadern. Priset skulle betalas med de pengar Jungvald sprang in som 3- och 4-åring. Det blev en bra äffar för båda. Jungvald vann några lopp som unghast och var tvåa i Uppfödningsloppet bakom Bjälke.

- Jag hade goda utsikter att vinna där, berättar Olle. Men jag var för orutinerad. När jag kom upp utanför ledande Bjälke på upploppet, vände sig körsvennen Karl-Axel Karlsson om och skrek. Jungvald galopperade naturligtvis, men kom ändå tillbaka och var nära att snuva Bjälke på segern.

Jungvald utvecklades sedan till en hygglig snabbloppare. Han deltog i landsdelskampen, triangelkampen och sprang in 16.000 kr innan han omkom i den olycksaliga branden hos Gärdvalls. Jungas andra avkomma med Valde hette Valdejunga. Det var en hetsig märr, som vann något lopp, men betäcktes med Remin för att lugna ned sig. Första avkomman blev Reval.

Valdejunga gjorde come back 1952 och vann 3 lopp med 46,2 som bästa tid. När hon laddade för nya uppgifter 1953 på ett sommarbete gick hon ned sig i ett myrdike och hittades död. Hon hade säkert annars blivit eftertraktad i aveln efter sonen Revals insatser. 

Reval vann tre lopp som 3-åring och noterade 56,2, men det var en mycket hård årgång. Där fanns Minella och Netto, som båda satte svenska rekord och Junius, som blev en aktningsvärd avelsmatador. Reval var inte färdig för de stora bataljerna än. Men som 4-åring var han det! Han vann nästan allt. 13 starter i Östersund gav tio segrar, två andrapris och ett tredje. Under den säsongen hann Reval att gå från nolloppet upp genom klasserna till högsta kalla, som det hette. Han vann Östersunds Stora 4-åringslopp. Han vann samma lopp i Årjäng och han var bara en tiondel från Helge Solos svenska rekord 1.40,5. Den tiden hade han utan vidare pressat, om det bara funnits motstånd.

- Det var helt enkelt för mycket skalle på Reval. Han sprang tills han var först och då tyckte han, att han gjort sitt. Det gick aldrig att driva honom för att få en bra tid. Men så tog han heller aldrig stryk, berättar Olle, annat än av valpighet på våren och i bottenlös dy på hösten. 4 år gammal vann Reval tre gånger högsta klassen i Östersund. Han slog nordsvenske mästaren Roger, vinnarna av Östersunds Stora Pris Soloman och Spilta och de blivande avelshingstarna Junius och Greitind samt svenska rekordhållarna Netto och Minella. Men han fick aldrig själv notera svenskt rekord, trots att man skrev ut ett lopp enbart för den saken. Det var en fri handikapp och Olle Gärdvall sa själv till sekreteraren Lars Jacobsson, att ställa Reval 20 m längre bak, annars skulle det vara chanslöst.

- Det såg bra ut till att börja med. Didobalder var en häst som gått 43 hela hösten, men oftast galopperat. Nu stod han ensam på start och travade klockrent. När det var 600 kvar ledde Didobalder fortfarande rejält och jag tänkte, att nu blir det rekord. De andra var långt bak. Men Reval kom ifatt redan i kurvan och då galopperade Didobalder för trycket. Reval blev ensam och tyckte saken var klar. Han skrittade hela upploppet ned. Spilta kom hastigt på slutet och var nära att snuva oss på segern. Men när Reval såg honom sträckte han bara på sig. Tiden blev 1.40,6 - en ynka tiondel från rekordet. Men vi hade kört 37 ända tills Didobalder felade. Och 37 kunde han säkert ha gått hela vägen om han bara hade haft motstånd.

Reval var en medelstor svart hingst, som travade utan andra hjälpmedel än treans tåvikter. Han hade utan tvekan en oerhörd framtid för sig. Och han skulle premieras i mars 1955. Premieringsnämnden hade redan uttalat sitt gillande. Men natten den 16 februari brann Reval inne tillsammans med helsystern Reminiva, Jungvald och Remina Rapp, som var mor till Coreia, segrare av Stora 4-åringspriset samt en 4-åring med Miranda som mormor.

- Det var bra hästar allihop. Men Reval var naturligtvis oersättlig.

 

Ur Travare och hästfolk i Jämtland, av Per-Olof Forslund

Huvudsponsor

Länkar

Verktyg

© Häststam. Teknik: Bobbe Consulting