1901: Såld till H.J. Rotheim, Skedsmo.

1904: Såld till Sverige.

Var framträdande på travbanan upp till 20-års ålder och tog sitt rekord 1,47,4 som 18-åring. Mor till 4 eller 5 föl.

Koras betydelse i jämtländsk avel

Familjen Alexandersson hade stora framgångar i aveln och i slutet av 1800-talet införskaffades Kora från Norge. Hon skulle få väldig betydelse för den nordsvenska utvecklingen hos Alexanderssons. De flesta hästarna av familjens duktiga tävlingstravare på 20-, 30- och 40-talen återfaller på Kora IV.

När Nils-Olof Alexandersson körde sitt första lopp 1934 fanns det mycket goda hästar i stallarna. Fjälla, Kasper, Lasse, Sokrates, Rask, Perta, Korinta och Kora III, flera av dem är nämnda tidigare.

Fjälla debuterade 1918 och tog tio segrar på Storsjön innan hon förlorade. Hon tävlade till 1932 och det sista hon gjorde var att erövra ett vandringspris, som skulle vinnas tre år i följd. Den pokalen hade gått i 16 år innan Fjälla flyttade den till Västgård för gott. Fjälla hade ett sällsynt löphuvud och trots att hon vann ett 30-tal lopp, travade hon aldrig bättre än 1.48.

Korinta gick 1.46, vann en hel del lopp och blev framförallt moder till Kora III.

Kora III var Alexanderssons bästa häst genom åren. Hon provade redan som treåring, men kunde inte bättre än tre minuter. Erik Alexandersson trodde hårt på henne och fortsatte ett energiskt arbete, som så småningom gav resultat. Som 7-åring slog Kora III igenom. 1933 vann hon åtta lopp i Bertil Dahlbergs träning på Bergsåker och skickades sedan till Gösta Nordin på Solvalla. Kora III gick utan balansmedel och checkrem. Men Gösta kortade tårna på henne och satte på check. Kora III tog inte ett travsteg. Nordin ringde till Erik och tyckte att märren skulle gå hem.

"Hon kan ingenting".

Erik frågade vad Nordin gjort och sa: -Ta bort checkremmen och låt henne stå en månad tills tårna vuxit ut. Hon vann åtta lopp i fjol i det skicket. Efter en månad kom Kora III ut på Solvalla. Hon vann lätt och det blev nio raka segrar på Solvalla. Hon satte svenskt rekord med 1.41 ,8. Året därpå putsade hon rekordet till 1.39,3. Totalt vann Kora III nästan 50 lopp.

1939 skulle Kora III göra sitt sista lopp. Nils-Erik körde. Man hade också Niklas och Latjo i samma lopp. Erik Pettersson kärde Niklas och Anselm Lantz Latjo.

- Jag sa till Erik P. före loppet, att om han såg Kora III komma från sina tillägg, så skulle han låta henne vinna, berättar Nils-Olof.

- Men Erik kunde inte hålla sig utan svarade upp. Nu vann Niklas före Kora III och Latjo, en trippel till stallet i alla fall.

I slutet av 30-talet hade Alexanderssons också stora framgångar med en nordsvensk hingst vid namn Niklas. Han var en systerson till Kora III och vann mellan 20 och 30 lopp med ett rekord kring 1.46. Niklas blev också pappa till Niklaspojken och Niklastösen. Alla tre blev mycket segerrika och vann dessutom under samma meeting. Den bästa efter Niklas var dock Olle Forsbergs Nickolina.

Kora III var lika framgångsrik i avelsboxen som på banan. Hennes första avkomma Kora IV vann Bergsåkers Stora 4-årspris 1944. Det var för övrigt den enda klassiska seger familjen Alexandersson erövrade.

- Kora III var den bästa häst familjen hade. Men jag körde henne inte under storhetstiden.

Nils-Olof avvecklade travrörelsen när han återvände till fädernegården i Kall 1952 för att bedriva jordbruk. Några hästar blev kvar och som amatör körde han till och från några år. Sista starten gjordes 1955 med Kora IV.